Jan 28, 2011

Koiran allergia

Ikävä kyllä taidamme olla niiden koirien joukossa, joilla on atopiaa tai allergiaa. Tämähän taitaakin olla yleisimpiä bernien sairauksia epilepsian ja nivelsairauksien ohella.

Olemme käyneet tutkituttamassa oireita eläinlääkärin vastaanotolla. Mischa rapsutti kylkiä, kaulaa, kirputti tassuja, silmät punoittivat ja korvalehdet ajoittain myös.

Silmistä löytyi valtava määrä rakkuloita vilkkuluomen alta. Silmien punasuus on tavallista nuorilla koirilla (varsinkin niillä joiden silmät hieman "lurpsahtaa", niin kuin tällä rodulla). Tämän pitäisi mennä itsestään ohi kun koira aikuistuu. Punaisuus hoidettiin pois silmätipoilla. Jos koira olisi alkanut hieromaan silmiään tassuihin ja se vaivaisi sitä enemmän, voidaan rakkulat poistaa nukutuksen alla. Mischa ei silmiään rapsuta, joten tähän ei varmaan ole tarvetta ryhtyä.

Tassuissa ja kyynärissä löytyi bakteeritulehdus. Näitä hoidettiin erikoisshampoolla ja geelillä. Ja se näillä paranikin. Joten tämä niin kuin ei silmävaiva ole allergian oireita.

Lisäksi Mischu söi antibiootteja ja sai Strongholdia niskaan. Hoitojen jälkeen jäljelle jäi kutina ja korvien punaisuus, mitkä viittaavat atopiaan/allergiaan. Edessä meillä on 2kk eliminaatiodieetti ja ell suositteli Weltham Hypoallergic ruokaa. Eli seuraavan 2kk aikana hän syö pelkkää kuivanappulaa eikä mitään muuta.

Mischa on pentuna syönyt kuivamuonaa. Epäilin, että allergian oireet ovat peräisin teollisesti tuotetusta ruoasta. Loka-marraskuussa siirsin sen liharuokinnalle. Ruokamuutoksella kutina hieman helpottui, muttei poistunut. Kun ell-käynnin jälkeen lisäsin vanhaa nappulaa, kutina lisääntyi. Voi olla että koira on allerginen myös tietylle lihalle tai pölylle tai mille lie. Olen kuullut että koira voi olla allerginen myös ihmisille :) Vaihtoehtoja on loputtomiin.

Jos tämä erikoisruokavalio ei auta, tehdään allergiatestit ja pohditaan siedätyshoitoja.

Saa nähdä mitä tulemaan pitää! Laitan linkkejä koiran allergiaa käsitteleviin artikkeleihin, hyviä huomoita monissa...

7 comments:

  1. Voihan surku, että Micha kuuluu näihin onnettomiin allergikkoihin! Ja vieläpä noin iso koira, kaikkien kokeilujen toteuttaminen käy kukkarolle kalliiksi.
    Vaan mitäpä ei sitä tekisi rakkaansa parhaaksi...
    Hyviä vointeja toivotellen.

    ReplyDelete
  2. Kiitos! Onneksi oireet eivät ole aivan kamalia, mitä olen joidenkin koirien kohdalla kuullut. Onhan tämä 40kiloisen koiran erikoisruokavalio hiukka naurettavissa summissa, mutta minkäs teet. Toivotaan että hoito ja ruoan vaihto auttaa! Jaksuja sinne myös :)

    ReplyDelete
  3. Mitä Mischalle kuuluu?

    ReplyDelete
  4. Heip,

    Mischalle kuuluu ihan ok. Omistaja ollut hieman kiireinen, joten blogin päivittely on jäänyt ;) Ollaan vielä toukokuun hypoallergisella ruokavaliolla ja sitten mennään kontrollitsekkaukseen. Tällä ruokavaliolla oireet ovat vähentyneet noin 1/3:een. Eli eivät hävinneet kokonaan kuitenkaan. Jos tehtäis allergiatestit, niin niistä näkisi selvemmin mille kaikille asioille neitti on allerginen. Hän ei ole kuitenkaan kriittinen/akuutti tapaus tai näytä pahasti kärsivän tilanteesta.

    ReplyDelete
  5. Noi koiran allergiat on aina ikävä juttu, mutta onneksi Mischalla on mennyt jo parempaan suuntaan toi :) On kyllä niin nätti koira että! itse haluaisin myöhemmin ostaa tuollaisen :)
    Kävin hoitamassa mun koiran allergiat Helsingissä, Pandan oireet ovat olleet paljon pienempiä tai siis ei ole juuri ollenkaa enään, kun vaihettiin ruokaa!

    ReplyDelete
  6. Joo, näinhän se usein on, oireet helpottuvat kun ruoka vaihtuu.

    Bernit on ihania :)

    ReplyDelete
  7. Minulla on myös allerginen koira. Joudun pesemään sitä hoitavalla shampoolla ja syöttämään erikoisruokaa niin oireet vähenevät. Ikävää minun ja koirani kannalta. Jos kaipaat jotain vinkkejä koirien allergioiden hoitamiseen kannattaa käydä kattomassa semmonen blogi kuin http://koirienallergiat.blogspot.com/

    ReplyDelete