Jul 29, 2010

Koiran koulutus ja harrastukset

Koiran koulutusta käsitteleviä artiekkeleitä, kirjoituksia, kirjoja on tullut ahmittua jonkin verran.

Osallistuimme kesäkuussa Silkkitassun pentukurssille ja olisi tarkoitus jatkaa opiskelua tokoilun (tottelevaisuuskoulutus) merkeissä. Kahlasin varmaan kaikki mahdolliset koirakoulut ja seurat läpi kunnen törmäsin "Helsingin Palveluskoiraharrastajat ry" sivuille http://hphry.fi/ . Bernihän omistaa palveluskoiran oikeudet ja saa näin osallistua pk-kokeisiin (palveluskoirakokeisiin). Seurat tarjoavat yleensä paikallista osaavaa halpaa tai lähes ilmaista koulutusta. Tosin treeneissä käy aika monta koiraa.. Joten saas nähdä miten me siellä isossa laumassa jaksetaan keskittyä...
Niillä olisi myös pienempi penturyhmä, katsotaan jos mahduttaisiin siihen tai sitten seuraavaan ryhmään.

Haaveissa olisi harrastaa koiran kanssa kaikenlaista maan ja taivaan välillä, mutta aloitetaan pienestä. Arkitottelevaisuus on tällä hetkellä ihan etusijalla. Toko -kokeisiin olisi joskus hieno osallistua, mutta kun katsoo tämän neidin menoa Tällä hetkellä, niin tuntuu, ettei meillä ole mitään toivoa vuosiiin...heheh ;))) Noh, eiköhän se siitä viisastu.

Olen tehnyt neidille muutaman metrin makkarajälkeä mökillä ja takapihalla, ja hyvin tuon nenän näyttää toimivan ;) Jostain se ymmärtää heti, että hei, näitä namuja on pitkä jono ja näitä pitää etsiä. Jos jälki-harrastus olisi meidän juttu...khröm? Tosin metsästystä emme aio harrastaa, siinä mielessä Jälki voisi olla vapaamuotoinen aktiviteetti. Tykkään vaeltaa luonnossa, joten jonkinlainen metsäharrastus (muukin kuin lenkkeily), joka aktivoi koiran aivonystyrät toimimaan, voisi sopia meille hyvin.

Bernihän on paimenkoira, ja paimennuskursseja ja -kisoja olen kuullut järjestävän myös. Mutta suhtaudun vähän skeptisesti, kuinkahan kauas autottoman omistajan pitäisi lähteä paimennettavien perään Helsingin keskustasta ;)) Olisi kätevää siis samoilla pk-seudun metsissä.

Haaveilen myös Hali-Berni -toiminnasta, mistä itsekin tykkäisin hyvin kovasti. http://sennenkoirat.net/site/halibernit Tarkoituksena kiertää vanhustenkoteja, lastenkoteja yms. "halimassa" ja ilahduttamassa ihmisiä. Hali-berniksi päästääkseen, bernin pitää läpäistä hyväksytysti luonnetesti ja muistaakseni aikaisintaan toiminta alkaa bernin aikuisiällä, siinä 2v paikkeilla. Joten siihen meillä on matkaa.

Mutta. Mitä me tehdään nyt? Opiskellaan, opiskellaan ja opiskellaan. Enemmän tässä oppii kyllä omistaja. Koiran oppiminen tulee sitten aikanaan. Hankin Morten Egtvedt & Cecilie Koste:n "Naksutinkoulutusta koirallesi" -kirjan ja aiomme nyt naksutella menemään!! Olen hankkinut naksuttimen (clicker) jo aikoja sitten, mutta ilman pohjatietoja naksuttelu oli vähän ehkä hmm.. vääränlaista. Ja aloitetaan se nyt ihan alusta. Täytyisi keksiä namin ohelle joku hurjan kiva palkinto, sillä namit ei kiinnostaa neitiä läheskään aina ;)) Leluilla ei neiti oikein leiki.. Mutta pallosta se taitaa tykätä.. Jatketaan harjoituksia.

2 comments:

  1. Haluaisin oikaista hieman kirjoitustasi. Hali-Berniksi päästäkseen bernin ei tarvitse läpäistä luonnetestiä. Hali-Berniksi haluaville on olemassa kuitenkin hali-testi mikä pitää läpäistä. Hali-Berni toimintaan pääsee mukaan aivan pennun kanssa joten ei tarvitse odottaa 2 vuoden ikään asti.

    Kerta olet kiinnostunut Hali-Berni toiminnasta niin katsoppa koordinaattoreiden yhteystiedot täältä: http://sennenkoirat.net/site/halibernit

    ReplyDelete
  2. Hei Hanna,

    Kiitos viestistä. Olen varmaan ymmärtänyt asian väärin :) Hyvä kun oikasit. Laitankin tuonne viestiä, jos vaikka kävisikin niin hyvä mäihä, että päästäisiin haliberneilemään pentuna :)

    ReplyDelete